Hoe ga je om met ouders van een te vroeg geboren baby?
Door Tiffany – Als een baby te vroeg geboren wordt is dat vaak ook voor de omgeving een shock en soms weten mensen niet zo goed wat ze moeten doen of wat ze moeten zeggen. Vanuit mijn ervaring heb ik een aantal tips opgeschreven.
Feliciteer ze
Hoe onzeker of spannend de situatie ook mag zijn de baby is geboren, dat is een felicitatie waard.
Bied je hulp aan
Ook al wijzen ouders je hulp op dat moment af, blijf het aanbieden, want er komt een moment dat ze je hulp wel nodig zullen hebben. Moge het zijn om een was te draaien, boodschapjes te doen of de hond uit laten, alles mag aangeboden worden.
Laat van je horen
Al is het maar een simpel berichtje om te laten weten dat je aan ze denkt. Het ziekenhuisleventje waar de ouders inzitten is een eenzaam leventje en het is fijn om af en toe even iets van iemand te horen. Houd er ook rekening mee dat je waarschijnlijk geen antwoord zult krijgen op je berichtje, dat is niet omdat ouders niet willen antwoorden maar omdat ze het zo druk hebben dat ze het vergeten.
Luister, maar oordeel niet
De ouders maken een hoop mee op het moment dat hun baby te vroeg geboren word, het ene moment denken ze eindelijk alles te weten om een minuut later erachter te komen dat alles toch weer anders is. Soms moeten ze even hun hart luchten, luister naar ze maar oordeel niet over ze.
Vergeet trouwens niet dat de moeder nog volop in haar hormonen zit en waarschijnlijk vermoeid is, neem haar dus niet kwalijk dat ze misschien bot kan reageren, ze bedoelt het niet zo.
Denk niet dat als de baby eindelijk thuis is dat alles over is
Eigenlijk begint het dan pas. De baby is misschien al een paar weken/maanden oud, het blijft op moment van thuiskomst een pasgeboren baby, want die leeftijd heeft de baby dan ook.
De baby is misschien niet meer zo ‘nieuw’ voor de omgeving, maar voor de ouders is dit het moment waarin de kraamweek pas begint, moge het anders zijn dan met een op tijd geboren baby. Ga op kraambezoek, stuur een kaartje en laat nogmaals van je horen. En vergeet vooral niet dat dit het moment is dat bij ouders het besef komt over wat er allemaal gebeurd is de afgelopen periode, sommige ouders gaan hier prima mee om maar voor sommige kan dit nogal een traumatische ervaring zijn geweest, wees er voor ze.
Tiffany is op 5 september 2016, na een zwangerschapsduur van 30 weken, mama geworden van Roan. Roan woog maar 1025 en hij was dus naast prematuur ook dysmatuur. Na 60 dagen ziekenhuis mocht hij naar huis. Tiffany woont samen met Martijn, met wie ze twee jaar samen is. Verder hebben ze een hond; Tibbe. Tiffany werkt en studeert, ze werkt in de gehandicaptenzorg en ze gaat een dag in de week naar school om haar diploma te halen. Je kunt Tiffany ook volgen via haar Instagramaccount.
Wat een goede tips! IK ben geen moeder. Ik ben zelf echter te vroeg geboren, dus vandaar dat dit artikel mijn aandacht trok. Het is inderdaad vooral belangrijk niet te oordelen. Daarnaast zou ik willen zeggen dat veel ouders een rouwproces doormaken door alle gebeurtenissen rond de geboorte en het ziekenhuisverblijf van hun kindje. Het is belangirjk hier begrip voor te hebben, ook nadat de baby thuis is. Zoal sjij zegt, dan begint het eigenlijk pas.
Astrid onlangs geplaatst…Tien ideeën om van 2017 een topjaar te maken