borstonsteking

Oh nee, een borstontsteking! Hoe kom je er het snelst vanaf?

Een borstontsteking is geen pretje, je kunt er hartstikke ziek van zijn. Uit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat een griepje er niks bij is. Een borstontsteking het meest voor bij vrouwen die pas bevallen zijn. Bij vrouwen die borstvoeding geven, maar ook bij vrouwen die dat niet doen. Want ook al geef je flesvoeding, dan nog komt de borstvoeding na de bevalling vaak wel op gang en kun je een borstontsteking krijgen. Heel erg vervelend en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. In dit artikel geef ik je wat tips.

Wat is een borstontsteking?

Een borstontsteking wordt ook wel een mastitis of een mammitis (mast of mamm komt van het Latijnse woord voor borst, itis staat voor een ontsteking) genoemd. Het is een ontsteking van de borst, wat meestal wordt veroorzaakt door een verstopt melkkanaaltje. Dit zorgt voor een pijnlijke plek in je borst, die meestal hard en warm aanvoelt. Vaak is er een rode plek op je borst te zien. Als je een borstontsteking hebt, voel je je vaak ziek en heb je koorts.

Hoe komt het?

Na je bevalling komt de melkproductie op gang. Deze melk stroomt door je melkkanalen, maar soms raakt er een melkkanaaltje verstopt. Vaak lost dit vanzelf weer op, als de melk tijdens het voeden of kolven stroomt. Maar soms ook niet. De melk kan dan niet verder stromen en daardoor raakt het weefsel geïrriteerd. Het zwelt op, het wordt warm en ja hoor, je hebt een borstontsteking.

Hoe kom je er vanaf?

Natuurlijk wil je er het liefst zo snel mogelijk weer vanaf komen. Daar heb ik wat tips voor.

Antibiotica

Een snelle manier om van je borstontsteking af te komen is een antibioticakuur. Deze kun je krijgen via je huisarts. Als je geen borstvoeding geeft en dat ook niet wil, kunt of mag, is dit waarschijnlijk de beste optie. Als je wel borstvoeding geeft, zijn er ook andere manieren om er vanaf te komen.

Herken het op tijd

Als je nooit een borstontsteking hebt gehad, is het waarschijnlijk moeilijk te herkennen. De kans is groot dat je er pas achter komt als je al een flinke ontsteking hebt. Maar hoe sneller je het ontdekt, hoe makkelijker je er vanaf komt.

Blijven voeden of kolven

Vaak begint een borstontsteking met een pijnlijk plekje in de borst. Dat komt door een verstopping van een melkkanaal. Als je melk stroomt, verdwijnt de verstopping of ontsteking het snelst. Stop dus vooral niet met de borstvoeding als je een borstontsteking hebt, want dan kom je er veel moeilijker vanaf.

Warm houden

Leg zoveel mogelijk een warme kruik of pittenzak op je borst, op de ontsteking. Door de warmte zetten je melkkanalen uit en kan de melk makkelijk stromen. Zorg ervoor dat je borst warm is voordat je gaat voeden of kolven, zodat de melk makkelijk kan stromen. In plaats van een kruik, kun je ook warm gaan douchen of een warm washandje op je borst leggen.

Masseren

Ook masseren helpt goed tegen een borstontsteking. Het is misschien pijnlijk, maar het helpt wel!

Nakolven

Je kunt je baby gewoon blijven voeden, en probeer ervoor te zorgen dat je borst goed leeggedronken wordt. Laat je baby daarom eerst drinken uit de borst met de ontsteking. Heb je het idee dat de borst niet helemaal leeg is? Kolf dan nog even na. Zorg ervoor dat je andere borst ook goed geleegd wordt, anders loop je het risico dat daar ook een ontsteking ontstaat.

Rusten

Ik weet het, het is niet makkelijk om te rusten met een baby in huis. Maar probeer het toch! Kruip lekker je bed in en als dat niet lukt doordat je ook grotere kinderen hebt, rust dan wanneer zij in bed liggen of op school zijn. Ga even op bed liggen tijdens het middagslaapje of ga ’s avonds op tijd naar bed.

Veel drinken

Je hebt misschien helemaal geen zin in eten en drinken, maar zorg er vooral voor dat je genoeg drinkt. Als je borstvoeding geeft, moet je zeker een halve liter meer drinken dan wanneer je dit niet doet. Anders kan je productie terug lopen en dat is niet gunstig tijdens een borstontsteking. Ook zorgt goed drinken ervoor dat je snel weer opknapt, dus vergeet het niet!

Wanneer naar de huisarts?

Worden de klachten na 24 uur nog niet minder? Bel dan sowieso de huisarts. Ook als je heel veel pijn of hoge koorts hebt, is het verstandig om de huisarts te bellen. En als je het niet vertrouwt of denkt dat het niet gaat lukken om er zelf vanaf te komen, adviseer ik je om de huisarts even te bellen. Luister naar je lichaam; jij kunt zelf het beste inschatten wat je moet doen.

Kun je het voorkomen?

Een borstontsteking is niet helemaal te voorkomen, maar met deze tips verklein je de kans op een borstontsteking:

  • Laat je borsten goed leegdrinken en wissel niet te snel van borst. Je baby geeft zelf wel aan wanneer hij of zij klaar is.
  • Voed in verschillende houdingen.
  • Draag een goed passende bh. Als je een bh draagt met beugels die niet helemaal goed past, kunnen je melkkanalen afgekneld worden en dat kan zorgen voor een borstontsteking. Daarom is een voedingsbh zonder beugels een aanrader.
  • Leg je baby goed aan. Een lactatiekundige kan je hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.