Mommy burn-out – Wanneer het moederschap even geen roze wolk is…
Gastartikel door Sarah en Natalie – Hoera! Er is een kindje geboren. Misschien nummer 1, misschien al nummer 5. De hele familie is in rep en roer. Oh wat zal je gelukkig zijn…. Je durft het niet te zeggen maar vraagt je af; is dit nou die roze wolk? Het voelt helemaal niet leuk. Slapeloze nachten. Huilende baby. Nog een huilende peuter in huis en een vermoeide partner bovendien…
Onbegrepen
Na maanden ga je dan toch een keer naar de huisarts. Je hebt al je moed bij elkaar verzameld en vertelt hem dat je zo vreselijk moe bent. Je kan inmiddels staand bij het koffiezetapparaat in slaap vallen. De reactie is zoals je had verwacht: dat is heel normaal. Alle moeders zijn die eerste maanden moe. Dus je gaat door. ‘Soms zou ik gewoon de deur dicht willen gooien en weg willen gaan van huis. Ver weg van de kinderen’. Geruststellend zegt de huisarts weer: ‘Maar dat is heel normaal hoor’. Je vertelt inmiddels in tranen dat je de dagen huilend doorbrengt en niet meer weet wat je eraan moet doen. De huisarts wil je wel helpen en geeft je een verwijzing naar een psycholoog en als dat niet werkt moeten we over een paar weken maar eens kijken of wat rustgevende medicijnen misschien kunnen helpen. En daar ga je. Ziel onder je arm, kras op je ego en geen stap verder. Je voelt je volledig onbegrepen.
Mommy burn-out
De situatie zoals hierboven omschreven komt bij heel veel ouders, voornamelijk moeders, voor. De parentale burn-out ofwel Mommy burn-out. Een taboe. Hoe kan je nou burn-out raken van je kinderen? Omdat er ook nog niet veel over bekend is, wordt de diagnose ook vaak gemist. De moeder in kwestie wordt weg gezet als ‘aansteller’ of als depressief. In dit laatste geval krijg je wel een behandeling maar niet een die effectief is voor jouw klachten. En misschien nog wel erger: dikke kans dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die jouw klachten alleen maar verergeren. Het is geen onkunde van jouw huisarts. Hij is gewoon nog niet zo goed bekend met de Mommy burn-out.
Ja mooi woord. Maar wat is dan die Mommy burn-out?
Laten we uitleggen wat er gebeurt bij het ontstaan van een mommy burn-out. Het lichaam heeft bij stress het hormoon progesteron nodig voor de aanmaak van cortisol, een stresshormoon dat wordt aangemaakt in de bijnieren. Tijdens de zwangerschap maak je meer progesteron aan dan anders. Door de plotselinge daling van progesteron vlak voor de bevalling is er minder bouwstof voor cortisol. Wanneer je toch al stress had uit werk- slapeloze nachten of spanning over het ouderschap kunnen de bijnieren net het laatste zetje krijgen richting burn-out. Dit is een situatie waarin de bijnieren niet meer voldoende cortisol kunnen produceren. Veel stress tijdens- of voorafgaand aan de zwangerschap is hier bijvoorbeeld een groot risico voor. Dit kan zowel interne stress (verkeerde voeding waardoor het immuunsysteem continue actief is en er een tekort is aan essentiële voedingsstoffen zoals magnesium en DHA) als externe stress zijn. Emotionele problemen, hoge werkdruk, problemen thuis en bedenk ze nog maar verder.
Oorzaken
De belangrijkste oorzaken van een Mommy Burn-Out
- Stress. Met name een langere stressvolle periode kan jouw lichaam letterlijk uitputten.
- Slaaptekort. Je komt eigenlijk nooit echt tot rust. Ook een vorm van stress voor jouw lichaam.
- Voeding. Verkeerde voeding of verborgen voedselintolerantie, -sensitiviteit of -allergie kan je lichaam uitputten.
- Hormonale disbalans. Na een bevalling vliegen je hormonen alle kanten op. Dit heeft gevolgen voor je energiehuishouding.
- Lichamelijke stress. Pijnstillers, weeën opwekkers andere medicatie. Het kan jouw lichaam allemaal stress geven.
Hoge verwachtingen
De Mommy burn-out is niet nieuw maar komt wel steeds vaker voor. De verwachtingen van moeders zij hoger dan vroeger. Niet alleen van de omgeving, maar de dames verwachten zelf ook veel van zichzelf. Je hebt ballen hoog te houden: je gezin, je werk, hobby’s en vrienden en nergens mag je steken laten vallen. Klinkt goed maar is helaas lang niet altijd haalbaar. Dit geeft stress en zoals je eerder al zag is deze stress net de nekslag voor het uitputten van de bijnieren.
Je hebt lang roofbouw op je lichaam gepleegd dit heeft tijd nodig te herstellen. Als je middenin je klachten zit kun je je haast niet voorstellen dat je je ooit weer helemaal goed zal voelen. Het sleutelwoord hier is vertrouwen en vooral geduld met jezelf.
Van je klachten afkomen
Om van de klachten af te komen wil je de stress verminderen. Dat kan op het gebied van voeding, ontspanning en dagindeling. Daarbij is een stukje lifestyle aanpassing wenselijk. Gezond eten, bewegen, genoeg slapen.
Herken je signalen van een Mommy burn-out bij jezelf? Kijk dan eens op www.momsonamission.nl voor meer informatie. Misschien geloof je het nu nog niet maar er komt een einde aan jouw gevoel van ‘op’ zijn.
Moms on a mission is een samenwerkingsverband van gezondheidscoaches. Wij willen bekendheid creëren over de mommy burn-uit en het taboe rondom de roze wolk doorbreken. Dit doen wij door middel van advies geven op basis van de hormoonbalans. Dit advies omhelst beweging, voeding, massage en mentale ondersteuning. Zo maken wij moeders weerbaarder voor de dagelijkse stressfactoren waardoor een burn-out wordt verholpen of vermeden.
Mooi artikel! Het duurde bij mij anderhalf jaar voordat ik doorhad dat het echt pittig was om alle ballen omhoog te houden. Iedereen deed dit zomaar even, waarom lukte dit mij niet?? Ik merk dat ik veel waarde hecht aan structuur en dat we uit de pas gaan lopen als dit niet lukt. Moet zeggen dat ik het ook wel spannend vind hoe het straks gaat als nr 2 geboren is hoor!
Wat een goed artikel! Ik had de mazzel dat ik gelukkig veel tijd had, maar zelfs toen vond ik het pittig. Ik kan me goed voorstellen dat een burn-out op de loer ligt als je nog meer ballen omhoog moet houden.
Super dat ook deze verhalen aan bod komen, niets om je voor te schamen denk ik dan! #sterkemamas