moeilijke eters

Moeilijke eters? Hier zijn 7 tips die wél werken!

“Ik lust dit niet”, “Ik wil dit niet eten”, “Het ziet er vies uit!”. Veel ouders herkennen dit vast wel. Peuters zijn niet de makkelijkste met het leegeten van hun bordje. Het ene moment eet je kind nog alles, het ander moment begint je kind te blèren als er ook maar iets wat zij niet lusten op hun bordje ligt. Erg frustrerend! Wat te doen? Wij geven hier 7 praktische tips.

  1. Beperk afleidingen

Probeer zoveel mogelijk dingen wat je kind kan afleiden om te eten weg te zetten. Zet dus de televisie en andere elektronica uit tijdens het eten. Zo houd je kind zijn/haar aandacht op het eten.

  1. Schep kleine porties op

Kleine porties werken bij kinderen beter dan één grote portie. Je kind eet gemakkelijker kleine porties weg. Je kunt altijd nog bijscheppen wanneer het bordje leeg is. Vergeet ook niet om je kind een compliment te geven. Dit werkt motiverend!

  1. Samen koken

Veel kinderen vinden het leuk om mee te helpen met koken. Ze vermaken zich en ondertussen leren ze ook nog eens veel over het eten. Wanneer je het eten samen bereid met je kind, gaat het eten en proeven makkelijker. Daarnaast heb je ook nog eens wat quality time met je kind! Win-win dus!

  1. Beperk de tussendoortjes

Wanneer je kind veel tussendoortjes eet, zal er weinig ruimte overblijven voor het avondeten. Ze hebben dan gewoon geen honger meer. Probeer het dus te beperken tot één tussendoortje, bijvoorbeeld een klein koekje of een stuk fruit. Geef het tussendoortje ook het liefst op een vast tijdstip. Zo houd je kind voldoende eetlust over voor het avondeten.

  1. Geef het goede voorbeeld

Kinderen hebben hun eigen wil, maar als ouder zijnde moet je het goede voorbeeld geven aan je kinderen. Wanneer je je kind groente geeft terwijl jij er zelf niet van eet, dan zal hij/zij dit ook niet zo gauw eten. Eet dus samen groente, omdat jij het beste wilt voor je kind.

  1. Serveer iets erbij dat de kinderen lusten

Om te voorkomen dat je kinderen zeggen ‘ik lust dit helemaal niet’ of ‘ik heb geen zin in eten, probeer altijd iets bij de maaltijd te serveren wat de kinderen wel lusten. Vaak gaat het om de eerste hap dat wat moeilijker naar binnen gaat, maar voor je het weet, zit de broccoli er ook in!

  1. Geduld hebben

Kinderen zullen niet bij de eerste hap die ze nemen gewend zijn aan een nieuwe smaak. Soms heeft een kind wel 5 tot 10 keer nodig voordat hij/zij gewend is geraakt aan een bepaalde smaak. Blijf het dus voorschotelen, maar probeer dit niet te forceren. Dit werkt vaak averechts. Wanneer je kind het na 5-10 keer proberen toch niet eet, probeer dan iets anders.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Oppassen.nl. Oppassen.nl is met 80.000 actieve gebruikers het grootste oppas platform in Nederland waar ouders in contact kunnen komen met oppassen en/of gastouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.