Je laten vaccineren tegen tegen kinkhoest tijdens je zwangerschap – de voors en tegens
Sommige ziektes kunnen levensgevaarlijk zijn voor baby’s. Denk bijvoorbeeld aan een koortslip of kinkhoest. Over een koortslip heb ik jullie al eerder wat verteld, vandaag wil ik het hebben over kinkhoest. Tegenwoordig kun je je tijdens je zwangerschap namelijk laten inenten tegen kinkhoest, waardoor je kindje na de geboorte beschermd is.
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Hierdoor krijg je ernstige hoestbuien die soms zelfs maandenlang aanhouden.
Gevaarlijk voor baby’s
Kinkhoest is erg gevaarlijk voor jonge baby’s, het kan zelfs dodelijk zijn. Ze kunnen een longontsteking krijgen, waardoor er ademnood kan ontstaan. Dat kan zelfs zorgen voor hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis en soms overlijden er zelfs kinderen aan deze ziekte.
Vaccineren tijdens je zwangerschap
Als je kiest voor de standaard vaccinaties, wordt je kindje gevaccineerd tegen kinkhoest als hij of zij 2 maanden oud is. Daarvoor is je kindje dus nog niet beschermd. En juist in die eerste weken is kinkhoest zo gevaarlijk.
Daarom kun je ervoor kiezen om je tijdens het derde trimester van je zwangerschap te laten vaccineren tegen kinkhoest. De antistoffen gaan via de navelstreng naar je ongeboren baby, waardoor de kans op kinkhoest na de geboorte veel kleiner is.
Is het wel veilig?
Er is onderzoek gedaan naar de vaccinatie en volgens de RIVM is de vaccinatie veilig. In Engeland, Belgiƫ, Spanje en de VS krijgen zwangere vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Wel is er kans op bijwerkingen zoals slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de plaats van de injectie.
Waar kun je je laten inenten?
Waarschijnlijk krijg je tijdens je zwangerschap informatie over het kinkhoestvaccin van je verloskundige of gynaecoloog. Je kunt de vaccinatie krijgen via je huisarts of de GGD. Deze moet je op dit moment nog wel zelf betalen, hij kost tussen de 25 en 65 euro.
De keuze is aan jou
Vaccineren is nooit verplicht. Je moet dus zelf de keuze maken of je de kinkhoest vaccinatie wil. Om je keuze misschien iets makkelijker te maken, heb ik de voor- en nadelen op een rijtje gezet
Voordelen
- De kans dat je kindje ziek wordt door kinkhoest is veel kleiner
- Er overlijden ieder jaar baby’s aan kinkhoest en door deze vaccinatie verklein je die kans aanzienlijk
Nadelen
- Je kindje is niet voor 100% beschermd tegen kinkhoest
- Doordat het vaccin nog niet zo heel lang bestaat, is er weinig bekend over de gevolgen op lange termijn
Het is dus een beetje kiezen tussen twee kwaden, en iedere zwangere vrouw zal voor zichzelf deze keuze moeten maken.
Heb jij je laten inenten tegen kinkhoest tijdens je zwangerschap?
Wij hebben er wel over nagedacht maar we gaan het toch niet doen. We hopen dat het gewoon goed gaat.