dag nachtritme

Hoe leer je je baby een dag- en nachtritme aan?

Bij pasgeboren baby’s is het dagritme en nachtritme vaak omgedraaid. Dat komt doordat je baby in de baarmoeder slaapt wanneer jij wakker bent, en wakker is wanneer jij slaapt. Door jouw bewegingen werd je baby lekker heen en weer gewiegd en dan val je natuurlijk makkelijk in slaap. Maar als je baby geboren is, wil je toch eigenlijk wel graag dat hij ’s nachts goed slaapt. Want dan kom je zelf ook een beetje aan je rust!

Doorslapen?

’s Nachts slapen en doorslapen is niet hetzelfde. Met ’s nachts slapen bedoel ik dat je baby ’s nachts een aantal uren slaapt. Bijna alle pasgeboren baby’s worden wakker voor nachtvoedingen en dat is heel normaal. Het hoort er gewoon bij. Maar het is wel zo prettig dat je baby daarna weer lekker gaat slapen. Daar heb ik een paar tips voor.

Tips voor overdag

Zorgt voor licht

Je leert je baby dat het dag is door bijvoorbeeld lichten aan te doen. Leg je je baby overdag in bed? Laat dan de gordijnen open, zodat het licht blijft in het kamertje.

Geluid

Het is niet nodig om ervoor te zorgen dat het muisstil is in huis als je baby overdag slaapt. Doe gewoon wat je anders ook doet. Als je kinderen in huis hebt hoeven ze ook echt niet stil te zijn. Door al deze geluiden leert je baby juist sneller wanneer het dag is en wanneer het nacht is.

Laat je baby niet te lang slapen

Als je overdag vindt dat het tijd is voor een voeding (voeden op verzoek kan ook het verzoek van de moeder zijn), maak je baby dan wakker.

Tips voor ’s nachts

Nachtvoedingen

Nachtvoedingen zijn heel normaal. Als je baby om voeding vraagt, zou ik dat gewoon geven. De meeste baby’s geven zelf namelijk goed aan wanneer ze voeding nodig hebben. Misschien word je er zelf niet altijd blij van, maar nachtvoedingen horen er gewoon bij.

Houd het donker

Laat felle lampen ’s nachts uit. Als het een beetje donker blijft, valt je baby makkelijker weer in slaap na de voeding.

Maak niet teveel geluid

Zelf praatte ik altijd wel tegen mijn kinderen als ze ’s nachts wakker waren. Maar zachtjes, en ik vertelde geen hele verhalen. Ik vertelde gewoon even dat ik er was, en dat ze mochten drinken. Liedjes zingen en lekker kletsen deden we overdag.

Niet iedere keer verschonen

Zeker wanneer je je baby meerdere nachtvoedingen geeft, is het niet nodig om hem of haar bij iedere voeding te verschonen. Bij poepluiers natuurlijk wel, maar er mag best een klein plasje in de luier zitten. Als je kindje door gaat slapen heeft hij of zij dat namelijk ook wel. Door het verschonen maak je je baby veel wakkerder, dus als het niet nodig was, deed ik het niet.

Maak je baby niet (te snel) wakker voor een voeding

Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de behoefte van je baby. Zelf ben ik al vrij snel gestopt met het wakker maken voor een voeding. Mijn kinderen zaten goed op gewicht en dronken overdag vrij vaak. Daarom durfde ik wel te vertrouwen dat ze ’s nachts zelf aan zouden geven wanneer ze wilden drinken, en ik maakte ze niet meer wakker.

En mijn laatste tip is om gewoon je baby te volgen. Het komt uiteindelijk wel goed, voordat ze 16 zijn slapen ze vast wel door 😉

Bron info: Parentingscience.com

vmdm

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.