in de hoek

De peuterpuberteit; waarom?

De peuterpuberteit is niet de makkelijkste fase waar je kind doorheen gaat. Voor het kind niet, maar voor jou als ouder is het soms ook best pittig (en dat is een understatement). Maar die woedeaanvallen, het slaan en schoppen en het continu ‘nee’ roepen hebben absoluut goede redenen; op deze manier maakt je kind in gigantische sprong in zijn of haar ontwikkeling. Vandaag vertel ik je daar meer over.

De peuterpuberteit, waarom?

Motoriek

Het is nog maar eventjes geleden dat je kind een baby was en nog nauwelijks iets kon. Als peuter leert je kind op het gebied van de motoriek heel veel. Rennen, springen, tegen een bal aan schoppen, et cetera. Ook qua fijne motoriek leert je kind veel. Denk bijvoorbeeld aan tekenen, bouwen met blokken of duplo en puzzelen. En als je iets aan het leren bent, lukt het natuurlijk nog niet meteen helemaal. Dat zorgt voor frustratie en bij een peuterpuber uit zich dat vaak in een woedeaanval.

Emoties uiten

Dat brengt me meteen op het volgende onderwerp; emoties uiten. Een peuter heeft veel emoties, maar weet nog niet goed wat hij of zij daarmee aanmoet. Het is voor een peuter moeilijk om duidelijk te maken wat hij of zij voelt en daardoor ontstaat er al snel een driftbui.

Taal

Naast emoties wil een peuter ook graag andere dingen uiten. Peuters zijn over het algemeen heel nieuwsgierig en willen veel leren. Hun woordenschat groeit gigantisch. Op hun tweede verjaardag kennen ze gemiddeld 100 woorden, op hun derde verjaardag is dat gemiddeld 1000 en als ze vier worden ruim 2000. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot, en je raadt het al; dat zorgt voor frustratie.

Bewustwording

Als je een baby voor de spiegel zet heeft de baby geen flauw idee dat hij of zij zichzelf ziet. Een peuter weet dat wel, hij of zij snapt het begrip ‘zelf’, ‘ik’ en ‘mij’. Ook ontdekt een peuter wat hij of zij wel en niet leuk vindt en zal dat duidelijk laten merken. Het kan ontzettend frustrerend zijn voor ouders, maar onthoud dat een peuter op deze manier zijn of haar persoonlijkheid ontwikkelt, en dat is natuurlijk een belangrijke stap.

Heb jij ook een peuterpuber in huis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.