‘Dat lust ik niet’ of ‘Ik vind dat vies!’, ik hoor het regelmatig en jij misschien ook wel. In dit artikel lees je drie tips van Olivia Sauerwein, moeder en foodstyliste bij HelloFresh, over hoe je je kinderen wat enthousiaster kunt maken over wat er op het bord ligt.
‘Dat lust ik niet!’
Menig ouder met jonge kinderen zal het herkennen: lastige eters aan tafel. Het is elke avond weer een kunst om hen hun bord leeg te laten eten, zeker als je ze ook nog kennis probeert te laten maken met nieuwe ingrediënten. Een manier om kinderen op een andere manier naar hun eten te laten kijken is door creatief om te gaan met de opmaak van het bord. Want ook kinderen eten voor een belangrijk deel ‘met hun ogen’. Olivia Sauerwein, moeder en foodstyliste bij HelloFresh, deelt drie tips hoe ouders het bord van hun kinderen op een aantrekkelijke manier op kunnen maken.
‘Dat lust ik niet’ is een veelgehoorde kreet als ouders tafelen met hun jonge kinderen. Maar ‘lusten’ ze het ook echt niet? Het duurt namelijk altijd even voor een kind gewend is aan een nieuw ingrediënt, dus geef na de eerste poging en bijbehorende ‘lust ik niet’-reacties niet meteen op. Het betekent niet dat dit ingrediënt ook meteen is afgeschreven. Er valt bijvoorbeeld veel winst te halen voor de manier waarop het eten wordt gepresenteerd. Kinderen zijn namelijk veel gevoeliger dan ouders voor hoe hun eten eruit ziet en de manier waarop het is bereid.
Tip 1: Speel met kleuren
“Kinderen zijn gek op felle kleuren, iets wat je ook terugziet in hun speelgoed. Kleurrijk eten brengt een gerecht tot leven en dat kan zowel met de ingrediënten zelf als met het bord waarop je het serveert. Speel daarom met kleuren zoals geel (paprika en gele courgette), rood of oranje (tomaten, paprika en pompoen) en groen (komkommer, sla en broccoli)”, aldus Sauerwein. Ze adviseert daarom om creatief om te gaan met kleurcontrasten. “Als een gerecht enigszins egaal van kleur is, zoals pasta met een witte saus, voeg dan voor het contrast wat groen toe, zoals (verse) kruiden of erwten.”
En experimenteer bij simpele gerechten met verrassende kleurcombinaties. “Combineer bekende groente en/of de vlees(vervanger) eens met kleurrijke specerijen, kruiden of sauzen, zoals curry, kurkuma, komijn, basilicum, peterselie of sojasaus”, vervolgt Sauerwein. “Op deze manier leren kinderen stap voor stap nieuwe ingrediënten kennen, zowel op het gebied van smaak als textuur. Een goede vuistregel is hierbij de 80/20 regel: 80 procent van het bord bestaat uit bekende ingrediënten en 20 procent uit nieuwe.”
Tip 2: Wees voorzichtig met texturen
Als een kind aangeeft ‘iets niet te lusten’, kan de reden simpelweg zijn dat de manier waarop het bereid was niet helemaal in de smaak viel. De bereidingswijze heeft natuurlijk invloed op de uiteindelijke textuur en daarmee smaak van een ingrediënt of gerecht. “Observeer hoe kinderen reageren op de texturen van eten en pas de bereidingswijze daarop aan”, zegt Sauerwein. “Als er bijvoorbeeld niet goed wordt gereageerd op gekookte broccoli, probeer het de volgende keer dan eens te bakken of roosteren in de oven. Wellicht staat deze iets meer knapperige bereiding hen wel aan.”
Tip 3: Haal het eten uit elkaar
Vaak willen kinderen direct kunnen zien wat er allemaal op hun bord ligt. Dus als je kind moeite heeft met het eten van gerechten waarbij alles door elkaar gehusseld is, presenteer alle ingrediënten dan eens los van elkaar. Op deze manier kunnen kinderen alle ingrediënten één voor één ontdekken. Wil je het helemaal creatief aanpakken? Leg de ingrediënten dan neer in leuke vormen, zoals dieren en gezichten. “Groente, koolhydraten en vlees(vervangers) los van elkaar op het bord presenteren is een goede manier om kinderen kennis te laten maken met diverse smaken, texturen en bereidingswijzen, maar doe dit alleen als het écht nodig is”, adviseert Sauerwein. “Het is beter om kinderen zo vroeg mogelijk met complete gerechten kennis te laten maken.”
Hoor jij ook regelmatig ‘Dat lust ik niet’ als je aan tafel zit?
Gerelateerd
Goeie tips. Ik hoor dit zo vaak en ik hoor ook een hoop ouders die het er dan gelijk bij laten zitten. Natuurlijk kun je een hoop dingen doen, om het eten aantrekkelijker te maken voor je kind. Maar waar zijn de manieren van vroeger gebleven? niet van tafel tot je bord leeg is of geen toetje tot je bord leeg is. Ben ik dan echt zo van de oude stempel? Ik ben er tenslotte ook mee groot geworden.
Mariëlle onlangs geplaatst…Bioré gezichtsreiniging met blauwe agava en baking soda