Borstvoeding geven na een keizersnede
Wist je dat sommige artsen vroeger adviseerden om meteen de fles te geven na een keizersnede? Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo en lukt het na een keizersnede vaak om borstvoeding te geven. Maar het kan wel iets anders gaan dan na een natuurlijke bevalling.
Borstvoeding geven na een keizersnede
Tegenwoordig gaat een keizersnede heel anders dan vroeger. Zelf werd ik 29 jaar geleden, na mijn geboorte via een keizersnede, al snel bij mijn moeder weggehaald. Tegenwoordig blijft je kindje meestal gewoon bij je. Als alles goed gaat, mag je baby na de geboorte bij je liggen en ook op de uitslaapkamer is je kindje meestal bij je. En je kunt je baby dus meteen borstvoeding geven!
Binnen een uur aanleggen
Als je je kindje binnen een uur na de geboorte borstvoeding geeft, is de kans het grootst dat de productie goed op gang komt. Doordat je kindje tegenwoordig vaak bij je mag blijven, lukt dat meestal wel. Zelf heb ik mijn tweede kindje zelfs op de operatietafel al kunnen voeden! Als dat niet lukt, is het ook geen probleem. Meestal ben je binnen een uur wel op de uitslaapkamer en kun je daar proberen om je kindje aan te leggen.
Het duurt langer totdat de borstvoeding op gang is
Vaak duurt het na een keizersnede wat langer totdat de borstvoeding goed op gang is. Dat komt doordat er bij een natuurlijke bevalling bepaalde hormonen vrijkomen die helpen om de productie op gang te laten komen. Bij een keizersnede mis je dit, en daarom duurt het vaak ongeveer een dag langer voordat de productie echt goed op gang is. Wees dus niet bang dat je geen borstvoeding kunt geven als je na een paar dagen nog niet veel melk hebt, meestal komt dit vanzelf en je kindje heeft de eerste dagen nog maar heel weinig melk nodig. Het maagje is namelijk nog maar heel klein, ongeveer zo groot als een druif.
Voordelen van borstvoeding na een keizersnede
Na een keizersnede zorgt het geven van borstvoeding ervoor dat de baarmoeder samentrekt, waardoor het bloedverlies minder wordt. Zo verklein je de kans op bloedarmoede en je herstelt sneller. Daarnaast bevordert het de binding tussen moeder en kind, wat natuurlijk na iedere bevalling erg positief is.
Geef een reactie