Babyzwemmen? Doen!
Door Esther – Ik geef het toe… er was een tijd dat ik niet bepaald blij werd van het idee om als mama de hele week op en neer te sjezen tussen de clubjes en sportieve activiteiten van mijn kinderen. Ik zag mezelf al helemaal koukleumend langs de lijn onder een paraplu staan, verlangend naar de bank met een dekentje, een boek en een kop thee. Dat was duidelijk de tijd dat ik nog geen kind had uiteraard! Want inmiddels ‘zit’ Julia alweer 4 maanden op babyzwemmen en kan ik niet wachten tot het tijd is voor dreumesdans, balletles, paardrijles en, ach waarom ook niet, voetbal!
Babyzwemmen
Maar laten we bij het begin beginnen, bij babyzwemmen dus. Ik wilde iets samen met Julia doen, om onze band te versterken en in de drukte en waan van de dag echt even een momentje bewust samen te zijn. Ik ben zelf niet zo sportief dat ik naar babybootcamp of iets dergelijks wilde. Het moet wel leuk blijven 😉 Daarom besloot ik om met haar te gaan zwemmen. Dat kan al vanaf 3 maanden en toen ben ik ook gelijk gestart. Ik heb het geluk dat hier in het dorp een leuke zwemschool zit (de Abeel in Someren) waar ze ook nog op de dag dat ik vrij ben babyzwemmen aanbieden. Ik was vanaf dag 1 verkocht! Leuke zwemjuf, gezellig klein babyklasje en ondanks dat het wel spannend was keek Julia haar ogen uit.
Een lesje babyzwemmen
Een les duurt een half uur. Klinkt niet heel lang, maar het is echt lang zat voor zo’n kleintje. De groep bestaat meestal uit een baby/dreumes of 6 met een papa, mama of oma erbij. We beginnen de les met een liedje zingen in de kring. Daarna krijgen we van de zwemjuf diverse opdrachtjes, zoals:
- drijven op een voorwerp zoals een matje of een ballon
- ergens onderdoor zwemmen
- voorwerpen van de bodem oprapen
- zelf op de kant klimmen en er weer vanaf springen
- over voorwerpen heen springen
- oortjes in het water
- op de buik zwemmen of op de rug zwemmen
Natuurlijk kunnen de hele kleintjes de opdrachten nog niet zelf en dan helpt mama een handje. Aan het einde van de les zingen we nog een paar liedjes en dan is het tijd om dag te zeggen en te douchen.
Plezier staat voorop
Plezier hebben is het het allerbelangrijkste. Het water ligt dan ook altijd vol met speelgoed en gekke voorwerpen om mee te spelen en te ontdekken. Het zingen van liedjes (met bijbehorend spetteren, vliegen en dansen) maakt het natuurlijk ook helemaal fantastisch voor de kleintjes. En deze mama geniet dan ook volop!
Maar plezier hebben en de band versterken was niet de enige reden dat ik wilde zwemmen. Wat mij betreft kun je niet vroeg genoeg beginnen met kindjes bekend maken met water. We leven nou eenmaal in een waterrijk landje en je kindje kan zomaar een keer in een sloot of vijver belanden. Ook als je supersupersupergoed oplet. Fijn als je kindje dan niet in paniek raakt, ook niet als hij kopje onder gaat. Doordat je kindje het gewend is om onder water te komen kan hij zich straks oriënteren onder water en hopelijk daardoor zelf de weg naar boven weer vinden.
De eerste keer Julia onder water duwen was wel spannend hoor. Ik vond het ook wel sneu. Ze vond op die leeftijd water op haar hoofd al niet fijn en dan moest ik haar helemaal kopje onder duwen. Het voelde wat onnatuurlijk. Gelukkig hielp de zwemjuf me goed en dat stelde gerust. Het viel me echt reuze mee. Ze hoestte en proestte wat maar daarmee was het ook klaar. Tegenwoordig zorg ik er zelf meerdere keren tijdens de les voor dat ze kopje onder gaat. We tellen altijd af tot 3. Julia is het inmiddels zo gewend dat ze tussen tel 2 en 3 haar oogjes al sluit. Ze is echt als een minivisje in het water nu 🙂
Omkleden
Ja, dit is wel best een gedoe: omkleden. Hoewel ik wel redelijk geroutineerd erin ben nu. Ga jij babyzwemmen? Misschien heb je wat aan deze tips:
- Bij het uitkleden maak je eerst jezelf klaar en dan pas je baby. Zorg dat je thuis al je badkleding aanhebt. Dan hoef je niet in een hokje uit te kleden maar kun je direct doorlopen naar de tafel waar je je kleintje omkleed.
- Doe pas bij het omkleden de zwemluier om. Die houden namelijk alleen poep tegen, geen plas. Om te voorkomen dat alles voortijdig zeiknat is…
- Doe na de les alvast in het water de badkleding van je baby uit. Dat is zeker met een badpakken makkelijker dan onder de douche proberen dat ding af te stropen.
- Na de les gaat het aankleden andersom: je doet nu eerst je kleintje en dan pas jezelf. Ik zet Julia aangekleed in de maxicosi en maak voordat ik zelf ga aankleden vast de fles klaar. Dan kan ze die vast opdrinken terwijl ik me aan het aankleden ben.
- Ik doe Julia geen jas aan maar leg haar onder een dekentje in de maxicosi. Ze valt meestal onderweg naar huis in slaap dus dan hoef ik haar thuis niet lastig te vallen met de jas uittrekken. Ik kan haar zo overleggen in bed.
Meer tips zijn altijd welkom. Ik ben ook benieuwd naar andere ervaringen van babyzwemmende mama’s. En voor wie erover nadenkt: gewoon een keer doen! Hopelijk vind je het dan net zo leuk als wij.
Geef een reactie